Op deze blog deel ik materiaal dat ik zelf maak voor mijn eigen klas, met andere leerkrachten.

zaterdag 20 augustus 2016

Takenbord 3de graad

Ik heb deze vakantie werk gemaakt van een nieuw takenbord.  We gaan dit schooljaar beginnen met routinetaken.  Dat zijn taken waar doelstellingen van W.O. worden bereikt en door dit te integreren in onze takenborden, werken we dus wekelijks aan deze doelstellingen.


Mijn takenbord bestaat uit een aantal schrijven.  Deze schijven bestaan uit 3 onderdelen

 • een cijferplaatje
 • een wijzerplaat (afgedrukt op papier met een print).
  In het document zijn er twee mogelijkheden, een wijzerplaat van 1 of 2 leerlingen.
 • een plaat met de afbeelding en naam van de taak.  Deze is met twee velcro bolletjes op de wijzerplaat bevestigd zodat ik de taak ook kan veranderen wanneer dit nodig is.  
Elke taak heeft zo een schijf.  Materiaal dat bij deze taak hoort, bijvoorbeeld invulblaadjes, steken in mappen met de print op de achterzijde.  De foto hieronder is van vroeger, toen ik dit systeem toepaste voor mijn kring maar geeft een idee van de opstelling in mijn klas.Mijn taken:

 • Uitdelen en Ophalen
 • Opruimen
 • Moestuin
 • Actualiteit
 • Energiebespaarder
 • Afvalcontroleur
 • Weerman/vrouw
 • Kalender
Hieronder vind je de link naar het bestand:

9 opmerkingen:

 1. Hallo, dit vind ik een zeer leuk idee om een takenbord te maken. Kan ik je eventueel contacteren? Ik heb nl. nog wat andere taken in mijn klas, dus het zou leuk zijn als ik de bewerkbare versie te pakken zou kunnen krijgen. Groeten Nele (nele.decock@deparelheusden.be)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Nele,
   Je kan in Word een cirkel trekken en daar de nodige afbeeldingen in zetten. De tekst zou je denk ik met WordArt kunnen voorzien. Ik heb een post op mijn blog staan met mijn meest gebruikte lettertypes, daar zal ook het lettertype bijstaan van het takenbord.

   Verwijderen
  2. Hallo,
   dank voor je reactie! Ik probeer het een keertje uit.
   Fijne vakantie, Nele

   Verwijderen
 2. dag Lieve,
  Ik vind je idee van dit takenbord geweldig, maar ik heb volgend schooljaar 28 lln en ik zou graag taken veranderen. Weet jij hoe ik dit kan doen? Met welk programma?
  alvast heel erg bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Karina,
   Zoals ik hierboven tegen Nele zeg kan je in Word zeker de ronde takenkaarten aanmaken. Meet de cirkel af die ik heb gemaakt en maak een een cirkel van dezelfde grootte en plaats daarin jouw taken. Voor het lettertype moet je mijn post over lettertypes eens lezen.

   Het grootste probleem zal de cirkel worden met de nummers... dit was voor mij ook een heel puzzelwerk. Ik denk dat je best werkt met tekstvlakken in Word waarin jouw nummers staan van 1 tot 28. Die van mij zijn op 24 voorzien omdat ik max. 24 leerlingen kan hebben.
   Misschien is het geen slecht idee om jouw cirkels iets groter te maken en op A3 af te drukken. Ik maakte mijn cirkels maar zo groot als een A4-blad.

   Verwijderen
 3. Vanaf woensdag 16 augustus 2017 neem ik geen aanvragen tot aanpassingen meer aan omdat ik dan begin te werken voor mijn eigen klas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey,
  Ik vind dit takenbord echt fantastisch. Ik weet enkel niet zo goed wat ik in die mappen kan stoppen. Heb je hier enkele voorbeelden van?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij het weerstation hoort een oberservatiedocument. Dat vind je hier: http://dejufdeelt.blogspot.be/2016/08/weerstation.html

   Verwijderen
 5. Kan je dat onderste schijfje ook maken met 26 nummertjes?

  BeantwoordenVerwijderen