Op deze blog deel ik materiaal dat ik zelf maak voor mijn eigen klas, met andere leerkrachten.

zaterdag 20 augustus 2016

Frans: Keine toetsen passend bij handleiding Beaufort

Wij werken op school met de handleiding Beaufort voor Frans.  Om de kinderen beter te kunnen opvolgen in hun taalontwikkeling hebben we per thema kleine toetsen Frans samengesteld zodat we problemen snel kunnen herkennen en leerlingen de lessen goed zouden bijhouden.

We kiezen ervoor om mondelinge taalvaardigheid te evalueren tijdens het Frans praten in de klas maar daarnaast vinden we het ook belangrijk om na te gaan of de kinderen de nieuwe begrippen ook begrijpen en de grammaire die werd aangebracht kunnen toepassen.

Daarom bestaan onze kleine toetsen Frans uit een onderdeel luisteren en een onderdeel grammatica.

Hieronder vind je de toetsen:


4 opmerkingen:

 1. Hoi Lieve,

  wij werken ook met deze methode en testen naast de contacttoets de vocabulaire door tien Nederlandse woorden te geven, de leerlingen schrijven dan het Franse woord ernaast. Dit doen ze vanbuiten.
  We weten echter dat dit niet meer overeenkomt met de verwachtingen van het leerplan.
  Jouw toetsjes zijn eventueel een mooi alternatief.

  Hoe pak je dit juist praktisch aan? Is het openboek, mogen kinderen opzoeken of moeten ze dit vanbuiten kunnen invullen. De luisteroefeningen herken ik ook vanuit het werkboek. Pak je exact dezelfde oefening of maakte je andere zinnen?

  Dank je voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben voor onszelf als doel gesteld om de werkwoordspelling van de leerlingen te verbeteren. We merkten dat de leerlingen dit onvoldoende studeerden en zijn dan begonnen met mini-toetsjes. Ze moeten dus de vervoeging effectief kennen. Let wel, de toetsen staan op zeer lage punten, het is dus meer een punt om ze te leren leren.

   Na twee lessen vocabulaire, mondelinge taalvaardigheid en grammaire komen de kleine toetsen van luisteren aan bod, bij doen deze niet in het boek maar op een afzonderlijk blad omdat we anders het volledige boek moeten bijhouden wanneer we er punten op geven.

   Verwijderen
  2. Dank je voor je reactie!
   Mag ik zo nieuwsgierig zijn te vragen waarom je maar een klein toetsje maakte tot contact 12 en niet tot het einde?

   Verwijderen
  3. Hallo Kerstin,
   wij geraken de laatste jaren maar tot contact 12 en geven daarnaast wel nog de passé composé van contact 15 en 16. Daarvoor hebben we een grotere toets gemaakt.

   Verwijderen