Op deze blog deel ik materiaal dat ik zelf maak voor mijn eigen klas, met andere leerkrachten.

zondag 11 augustus 2019

Organisatie mappen in de klas - versie 2019 - 2020

We kennen het allemaal wel, banken die rommelig liggen, boekentassen met blaadjes die net een origami-kunstwerk lijken.  Sommige leerlingen hebben van nature orde, anderen moeten door de nodige structuur geholpen worden om orde in de chaos te brengen.

Om de nodige structuur aan te bieden werk ik met verschillende mappen:


 • Huiswerkmap (3 cm): hierin komen alle blaadjes waar we op dat moment aan werken, deze zit altijd in de boekentas om thuis te kunnen studeren of af te werken.

 • Bankmap (3 cm): hierin zitten blaadjes van bijvoorbeeld contractwerk, dingen die niet mee naar huis moeten om te maken of te leren.

 • Archiefmap (5 cm): Hierin komen de blaadjes uit de huistakenmap wanneer deze zijn afgewerkt en getoetst.  Ik maak de huistakenmap elke keer leeg wanneer het rapport is geweest.
 • Toetsenmap (kartonnen map met schuifjes): Hierin komen alle toetsen die ouders moeten ondertekenen en waar de leerlingen kunnen op verbeteren.
 • Toetsenmaparchief (5cm): Hierin maak ik de toetsenmap leeg.   Alle toetsen van een rapport dat is meegegeven worden hierin gestoken.  Ik zorg altijd voor een blad met een volgorde van de toetsen, zodat de leerlingen ze makkelijk kunnen klasseren. Op het einde van het schooljaar worden de toetsen samengebonden en gaan ze in het archief.
De huistaken - en bankmap worden door de leerlingen meegebracht, de andere mappen voorzie ik zelf.

We werken op school met Rekensprong Plus, De Taalbende, De Taalkanjers Spelling, Beaufort en onze eigen W.O.-methode.  Voor elke map maakte ik dan ook de tussenbladen.
Materiaal om zelf deze voor of tussenbladen te maken kan je hier vinden
Het lettertype "Back to school" kan je hier downloaden.

De icon van de toetsenmap vond ik via:
Icons made by Icon Pond from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY


17 opmerkingen:

 1. hallo!
  hoe kan je de documenten aanpassen? dit lukt me niet! groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de achtergrond van de tussenbladen gedeeld. Je moet dit dan uitzoeken in Word. Bij afbeeldingen kan je de instellingen zo zetten dat de afbeelding achter de tekst komt. Een Word-versie heb ik niet, is een zeer slecht programma om iets deftig vorm te geven.

   Verwijderen
  2. Dag Lieve,
   bedankt dat je dit met ons wilt delen! De gedeelde tussenbladen zien er super uit. Ik merkte wel op dat enkel de huiswerkmap voor volgend schooljaar is, de archiefmap is nog deze van 2018-2019 , idem bij de bankmap en bij de toetsenmap staat 6C. Ik wil wel proberen om zelf te prutsen in word om dit goed te krijgen, maar ik zie deze zo mooi staan in jouw tekst daarboven. Zou je deze erbij kunnen zetten? Alvast heel erg bedankt! Gr Sofie

   Verwijderen
  3. Bedankt om dit aan te passen! Gr Sofie

   Verwijderen
  4. Hallo Sofie,
   ik kon de afgelopen weken door een instelling in mijn browser Safari niet meer reageren op reacties. Ik heb nu eindelijk de oplossing gevonden. Bij deze wil ik je bedanken om er mij op te wijzen dat er nog dingen fout gelinkt waren. Veel succes met de voorbladen!

   Verwijderen
 2. Hallo Lieve,
  Ik welk programma werk jij dan voornamelijk?
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruikte vorig jaar jouw voorblaadjes voor de mappen en vond ze er meteen veel leuker uitzien zo!
  Heb je de jaartallen toevallig ook aangepast voor dit schooljaar en zou je dit willen delen alsjeblieft? Bedankt vooraf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben momenteel nog op vakantie maar het komt er aan tijdens de tweede helft van augustus!

   Verwijderen
 4. Dag Lieve,
  Eerst en vooral bedankt voor al het schitterende materiaal dat je deelt.
  Kan je mij soms vertellen met welk lettertype je deze voorbladen maakt? (Het lijkt me een ander lettertype dan diegene die je een tijd geleden deelde en ik vind deze zo mooi...)
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oeps.Ik heb er blijkbaar overheen gelezen. 'Back to school'.... Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schitterend materiaal! en ook heel duidelijk! Top!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben je heel erg dankbaar dat ik vorig schooljaar deze voorbladen van jou kon gebruiken. Komen deze ook nog op je site voor 2020 - 2021? Ik heb zelf al geprobeerd om aan te passen maar het lukt niet.
  Alvast heel erg bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Evelien,
   Ik vrees dat het mij dit jaar niet zal lukken om deze voorbladen nog eens opnieuw te maken met het juiste schooljaar er bij. Als ik een tip mag geven, gebruik Canva (gratis) om dit voor jouw klas te maken met de achtergrond die ik ook als download aanbied.

   Verwijderen
 8. Hoi! Heb je toevallig deze ook zo der jaartal? Dan kunnen we ze blijvend gebruiken xx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind ze ook super! Heb je eentje van 2021 - 2022 of met de datum aanpasbaar?
  Veel liefs en super bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen