Op deze blog deel ik materiaal dat ik zelf maak voor mijn eigen klas, met andere leerkrachten.

woensdag 15 augustus 2018

Aanduidblaadjes

Elke leerkracht kent het wel, de momenten waarop je moet bijhouden welke leerlingen in orde zijn en welke niet.  Je schrijft dat dan op een post-it of op een blaadje maar om een grondig overzicht te hebben moet je eigenlijk een klaslijst bijhouden.

Ik had zo een klaslijst gemaakt, de lijst van alle leerlingen met daarnaast vakjes en ik kon er ook bijschrijven over wat het ging.  Alleen, dat blad raakt dan verstopt onder andere A4-blaadjes... Waar is mijn lijst nu weer?

Voor dit schooljaar heb ik daarom mijn klaslijst aangepast.  Ik ga kleine blaadjes gebruiken.1 blaadje per onderwerp waarvoor ik een lijst moet bijhouden.  Is iedereen in orde, kan de lijst weg.  Ik kan deze lijstjes ook veel makkelijker tussen mijn brievenhouder steken zodat ze niet kwijt geraken.

Hoe ga je nu te werk om dit ook voor jouw klas aan te passen:
1) Je zorgt dat het lettertype Tekton Pro op jouw computer staat
2) Je download het Excelbestand
3) De Paginainstellingen van Excel moeten er zo uitzien:

4) Je voegt de leerlingen van jouw klas toe
5) Je selecteert alles wat afgedrukt moet worden en kiest voor "Opslaan als"
6) Je kiest PDF als bestandsindeling en bij opties "selectie ... ..."

Ter info, je kan rijen bijmaken zodat jouw aantal leerlingen er in past.  Dit doe je door aan de linker zijde met je rechtermuisknop te kiezen voor invoegen.  Dan kan je kiezen hoeveel rijen je wenst toe te voegen.  Wanneer dit niet lukt, kan je mij contacteren.

Het bestand zou er zo moeten uitzien:


7) Je drukt het bestand af
8) Je snijdt de stroken met een snijmachine

Even wel nog dit meegeven, de uitlijning in Excel zal nooit even perfect zijn als de documenten die ik in een programma zoals InDesign maak... maar het kan er mee door!

Veel succes!4 opmerkingen:

 1. Heel erg bedankt. Het lijkt me handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel handig, maar ik start met 25 kdn en ik heb een maximum van 30, dus ik kan het jammer genoeg niet gebruiken... :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kim,
   ik kon de afgelopen weken door een instelling in mijn browser Safari niet meer reageren op reacties. Ik heb nu eindelijk de oplossing gevonden en kan ik terug reageren op reacties.
   Je kan in Excel zo veel kolommen bijmaken als je wil. Gewoon op de rij van de voorlaatste leerling gaan staan en dan rijen invoegen. De nummering wel aanvullen en dan kan je dit kopiëren naar de andere lijsten. Groetjes!

   Verwijderen