Op deze blog deel ik materiaal dat ik zelf maak voor mijn eigen klas, met andere leerkrachten.

zaterdag 3 september 2016

Zelf een werkwinkel naaien

Vorig jaar maakte ik voor mijn klas een werkwinkel.  Het principe is eenvoudig, het is een hangende verzameling zakjes waar je bestekmapjes in kan steken met extra werk voor leerlingen die sneller klaar zijn of extra uitdaging nodig hebben.

Ik maakte hem in de kleuren van mijn klas:

Benodigdheden:
- 150 cm x 150 cm groene stof voor het hanggedeelte
- 12 x (34 cm x 28 cm) blauwe stof voor de blauwe zakken
- 4 x (34 cm x 28 cm) groene stof voor de groene zakken
- eventueel biaslint om de zakken af te werken
- 4 m versteviging (die je kan opstrijken)

Het patroon van het hanggedeelte waarop alle zakken worden bevestigd:

Het hanggedeelte bestaat uit twee lappen stof van 75 cm die je met een naad van 1 cm aan elkaar stikt.

Het patroon van de zak:


Werkwijze:
 1. patroon van de zakken tekenen op patroonpapier.  Teken een rechthoek van 34 op 28 cm.
 2. grote lappen stof knippen: Ik heb het mijzelf makkelijk gemaakt door 75 cm op 150 cm te nemen als afmeting.  Dit wil zeggen dat ik mijn groene lap stof enkel in twee moet snijden om de twee lappen stof te bekomen die ik nodig heb voor het hanggedeelte.
 3. Versteviging uitknippen en op alletwee de grote lappen stof strijken.
 4. Zakken uitknippen: voor elke zak heb ik twee lapjes stof nodig die ik tegen elkaar ga naaien.  Ik knip deze uit de stof.  Uit de verstevigende stof knip ik deze ook uit.  Ik strijk op elke lap de versteviging.
 5. Zakken naaien: Ik neem twee lapjes stof van de zak en leg de goede kanten op elkaar.  Ik naai onderaan, links en rechts toe.  Daarna draai ik het zakje zodat de goede kanten buiten zitten.  Ik zorg dat de hoekjes mooi afgewerkt zijn.  Ik plooi de bovenste naad van 1 cm naar binnen en stik het zakje toe.  Die bovenkant werk ik daarna ook nog af met bias zodat hij extra stevig is.  Dit herhaal ik voor alle zakjes.
 6. Ik neem mijn voorste lap waar de zakken op bevestigd moeten worden.  Hier teken ik met krijt de afstanden op.  Zo weet ik exact waar mijn zakken moeten komen.  Ik speld één zak vast en stik en herhaal dit voor alle zakken.  Ik stik zoveel mogelijk tegen de rand zodat mijn zak zo groot mogelijk blijft.  Bovenaan stik ik een paar keer de bovenste naad zodat deze extra stevig is.
 7. Wanneer alle zakken op het voorste deel gestikt zijn bevestig ik de twee grote lappen met de goede kant aan elkaar met speldjes.  Ik stik de bovenste, linkse en rechtse kant toe met een naad van 1 cm.  Onderaan laat ik open zodat ik alles nog kan omdraaien.
 8. Ik draai de grote lappen om zodat de goede kanten zichtbaar zijn.  Ik plooi 1 cm naad aan de onderkant naar binnen en stik de naad toe.  Nu is mijn werkwinkel af!
Om de werkwinkel op te hangen in mijn klas, gebruik ik een ophangsysteem van Ikea.  Ik kocht een ijzerdraad die gespannen kan worden tussen twee muren en op die ijzerdraad kan ik haakjes bevestigen.  Aan die haakjes hang ik mijn werkwinkel.

Voor wie het zich zou afvragen:

 • De stof en de bias komt van Les Tissus du chien vert
 • De versteviging kan je daar ook kopen, je neemt best de zwaarste soort die je kan vinden, deze stof kan je echter ook bij Veritas of andere stoffenwinkels kopen natuurlijk.2 opmerkingen:

 1. Wat voor opdrachtjes stop jij hierin? Hoeveel verschillende opdrachten zitten hierin? Sluiten deze aan bij de verschillende leefgebieden? Hoe regelmatig verander jij deze opdrachtjes? Ik heb zelf ook een werkwinkel in de klas, maar ik denk dat hier té veel dingen inzitten, waardoor de kinderen vaak naar dezelfde opdrachtjes grijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zorg altijd dat er voor alle vakken enkele opdrachten zijn uit Tijd Over en daarnaast nog enkele meer ontspannen opdrachten. De leerlingen moeten op een overzichtsblad aanduiden wat ze hebben gedaan. In het begin van het schooljaar gaan ze vaak naar de werkwinkel maar naar mate het tempo ophoog gaat hebben ze minder de kans om veel opdrachten te doen. Ik denk dat ik vorig schooljaar maar 10% van de opdrachten heb moeten gebruiken.

   Verwijderen